Belajar Membuat Sabun Bunga


Comelnya sabun ni…

Source: etsy.com

Beberapa langkah dan teknik perlu digunakan untuk menghasilkan sabun ni.

1) Sabun mini

2) Lapisan Sabun

 

Langkah 1: Cara membuat sabun mini

Untuk buat sabun mini di dalam tu, kene gunakan sabun opaque (putih susu). acuan silicone kecil

Bentuk bunga boleh gunakan pencerap kuih atau pun lagi mudah, gunakan acuan silicon yang ada bentuk2 kecil.

Setelah siap sabun kecil2 tu baru la buat badan sabun pulak.. Langkah seterusnya…

 

 

Langkah 2: Cara membuat  Lapisan Sabun

Tuangkan sabun clear dulu 1/3 acuan. Setelah separa sejuk, susunkan sabun mini di atas lapisan sabun tersebut. Setelah berpuas hati dengan susunan, tuangkan baki sabun jernih sehingga separuh penuh. Biarkan sabun sejuk.

Untuk lapisan ke-2, boleh gunakan sabun opaque dan tuangkan ke atas lapisan sabun clear  yang telah keras sehingga memenuhi acuan.

Dah siapp… Sabun boleh digunakan terus atau dibungkus untuk dijadikan hadiah atau cenderahati…

 

Adjem: Tapi ada juga beberapa tip yang perlu ambil kira supaya hasilnya cantik dan tidak merekah ketika digunakan. Haaa.. yang tu boleh ler join kelas buat sabun

 Tapi kalau tak dapat join kelas pun takpe.. Dapatkan je Set Lengkap Membuat Sabun Di Rumah macam gambar bawah ni.
Essential Soap Making KitSet ini di sertakan dengan semua bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat sabun dan juga  buku Seni Kraf Sabun. Dalam buku ini ada ditunjukkan secara lengkap langkah2 untuk membuat sabun dalam sabun.
Pembelian boleh dibuat di sini  : ESSENTIAL SOAP MAKING KIT

 

 

 

Jom Baca Yang Ni...

Tags: , ,

Leave a Reply