My Online Shop

feature image

Anda boleh mendapatkan bahan-bahan asas, peralatan dan juga pelbagai jenis bahan tambahan istimewa untuk anda mencipta produk mandian dan kecantikan anda sendiri di rumah. 100% semulajadi dan selamat untuk kulit

read more.....

Koleksi Tutorial

feature image

Kami mengumpulkan pelbagai koleksi tutorial membuat sabun dan produk kecantikan untuk anda buat sendiri di rumah (Do~It~Yourself)

read more.....

Percutian Keluarga

feature image

Ingin bercuti bersama keluarga tersayang? Terdapat pelbagai pilihan kawasan percutian yang boleh anda pilih.

read more.....

Motivasi ~ Jangan Lupa Solat


Copy& Paste je… Aku dapat dalam WhatsApp group…Tak tau ler betul ke idak tapi boleh la dijadikan panduan…   CONSULTANT BANK MALAYSIA DEDAH RAHSIA KEKAYAAN   Berikut dikongsikan kisah benar bagaimana seorang lelaki boleh menjadi kaya dengan hanya membuka Car Wash. Apakah rahsianya?   Kisah benar 21/02/2015   Lebih kurang […]

Continue reading...

Barang Keperluan Anak Kucing Baru


Setelah membuat rujukan pada beberapa blog dan forum pecinta haiwan, berikut adalah senarai barang keperluan penting yang perlu ada sebelum ambil anak kucing. Memang ler perlu keluar skit modal. Tapi yang penting berbaloi dan  ikut keperluan . 1) Pet carrier.. Pada aku, ini antara keperluan utama jugak sebab kami sekeluarga […]

Continue reading...

New arrival.. Anak kucing comeii…


18 Mei 2015..Secara sahnya keluarga aku dah ada seekor anak kucing comel sebagai pet.. Memang tak sabar sebenarnya nak ambik anak kucing ni dari tuan asal.. Tapi macam2 hal yang menghalang.. So hari ni baru ada kesempatan tuk ambik bawak balik… Kucing ni jenis mixed breed Himalayan+Persian+DSH  . Bulu medium […]

Continue reading...

Testimoni Waktu Awal2 Berbisnes Sabun


Sedar tak sedar dah lama aku ni berbiz sabun ni… Alhamdulillah… Semuanya bermula dengan forum Wanitamelayu.Com..buka kedai ala-ala forum je… Time tu memang terbaik laa berjual beli kat sana, maklum ler nama pun forum wanita, sapa ler lagi yang rajin bershoping kalau tak kaum wanita kan…. Korang tengok jela berapa […]

Continue reading...

Proses Membuat Sabun Secara Tradisional


Tahukah anda bahawa sabun adalah bahan yang terhasil daripada campuran bahan kimia lye (sodium hydroxide, NaOH) dan lemak haiwan atau minyak tumbuh-tumbuhan? Kombinasi bahan-bahan ini adalah sesuatu yang paling asas dalam setiap proses pembuatan sabun. Dalam erti kata lain, untuk menghasilkan sabun perlu ada tindak balas antara  lemak atau minyak […]

Continue reading...

Belajar Buat Sabun: Fish In A Bag Soap..


Mari kita belajar pulak buat sabun Fish in a Bag atau dalam bahasa melayunya… sabun ikan dalam bag..hehhehe.. Sabun macam ni memang sesuai sangat-sangat kalau nak dijadikan hadiah cenderahati majlis anak-anak. Comel dan memang praktikal. Menggalakkan budak-budak menjaga kebersihan dari kecik lagi. Mesti diorang tak sabar nak lepaskan ikan tu, […]

Continue reading...

Sabun Kerang


Sabun ini menggabungkan 3 teknik pembuatan 1) Membuat sabun mini berbentuk kerang 2) Parutan Sabun putih 3) Lapisan Sabun

Continue reading...

Belajar Membuat Sabun Lapisan


Sabun ini hanya menggunakan teknik layer saja. Teknik ini cantik kalau menggunakan acuan jenis loaf. Buat satu sabun yang besar, bila dah keras baru potong. Hasilnya memang awesome!   Adjem: Tapi ada juga beberapa tip yang perlu ambil kira supaya hasilnya cantik dan tidak merekah ketika digunakan. Haaa.. yang tu […]

Continue reading...

Belajar Membuat Sabun Bunga


Comelnya sabun ni… Beberapa langkah dan teknik perlu digunakan untuk menghasilkan sabun ni. 1) Sabun mini 2) Lapisan Sabun   Langkah 1: Cara membuat sabun mini Untuk buat sabun mini di dalam tu, kene gunakan sabun opaque (putih susu). Bentuk bunga boleh gunakan pencerap kuih atau pun lagi mudah, gunakan […]

Continue reading...

Belajar Membuat Sabun Jaluran


Cantik sabun ni.. Idea ni sesuai kalau ada lebihan-lebihan sabun berwarna yang sayang nak buang. Tak semestinya buat bentuk jalur, boleh juga gunakan pencerap kuih pelbagai bentuk . Semuanya terpulang pada kreativiti dan imaginasi korang.. Caranya…Lapiskan sabun berwarna dan tuang soap base jernih meliputi keseluruhan lapisan sabun berwarna tu.. Tapi […]

Continue reading...