Belajar Buat Sabun: Fish In A Bag Soap..


source: soapdelinews.com

Mari kita belajar pulak buat sabun Fish in a Bag atau dalam bahasa melayunya… sabun ikan dalam bag..hehhehe..

Sabun macam ni memang sesuai sangat-sangat kalau nak dijadikan hadiah cenderahati majlis anak-anak. Comel dan memang praktikal. Menggalakkan budak-budak menjaga kebersihan dari kecik lagi.

Mesti diorang tak sabar nak lepaskan ikan tu, tapi kene la habis gunakan sabun dulu baru ler ikan tu leh dilepaskan..

Kalau anak-anak korang susah sangat nak mandi, apa kata buat sabun cam ni.. Gunakan beg yang besar, supaya boleh hasilkan sabun yang besar. So banyak kali ler kene mandi baru la dapat ikan kat dalam tu…

Cara guna..koyakkan je keseluruhan plastik pembalut tu dan gunakan sebagai sabun mandi.

 

FISH IN A BAG TUTORIAL

Untuk info lanjut boleh klik siniRebecca’s Soap Delicatessen)

Bahan-bahan

Peralatan

  • Plastic goldfish toy .. ~ adjem: boleh cari di kedai mainan kanak-kanak.
  • Crystal clear cello bags ~ adjem: pastikan plastik tu tahan panas.
  • Pyrex measuring cup
  • microwave or double boiler
  • baker’s twine or ribbon
  • plastic transfer pipette
  • utensil for stirring
  • digital scale

Caranya

This slideshow requires JavaScript.

 

Adjem: Nak buat sendiri? Dapatkan je Set Lengkap Membuat Sabun Di Rumah macam gambar bawah ni.

Essential Soap Making KitSet ini di sertakan dengan semua bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat sabun dan juga  buku Seni Kraf Sabun. Dalam buku ini ada ditunjukkan secara lengkap langkah2 untuk meletakkan alatan mainan dalam sabun
Pembelian boleh dibuat di sini  : ESSENTIAL SOAP MAKING KIT

Jom Baca Yang Ni...

Tags: ,

Leave a Reply