Category Archives: Jom Buat Sabun

Koleksi tutorial membuat sabun yang ada di internet

Sabun Kecantikan Berasaskan Timun


Korang suka makan timun? Jangan tak tau… Timun juga memberikan manfaat yang baik untuk kulit tau!! Jus timun  mampu mengembalikan kesegaran segera pada kulit kering dan lama terjemur bawah sinaran matahari. Ia juga bertindak sebagai astringent semulajadi yang mampu mengecutkan jerawat. Caranya: Blendkan sebiji timun (dibuang kulit) yang sederhana besar. […]

Continue reading...

Idea Cenderahati Berasaskan Sabun


Pelbagai idea cenderahati berasaskan sabun boleh ditiru dari internet. Contohnya macam gambar ni…   modal utamanya 1) Sabun Yang ini korang boleh je buat sendiri. Dapatkan Set Lengkap Membuat Sabun  dengan kit ini, korang boleh belajar buat macam2 jenis sabun . 2) Riben Ikut tema warna majlis korang 3) Beg […]

Continue reading...

Sabun Hiasan Serbaguna


Sabun Bunga Ros yang sesuai menjadi sabun hiasan di kawasan sinki. Selain cantik ia juga boleh digunakan untuk basuh tangan Bunga Ros Bersabun Aktiviti membuat sabun bunga ros yang ditempah oleh pelanggan.. Cara menggunakan: Ramas bunga dengan tangan yang basah untuk mengeluarkan buih.  Cuci tangan seperti biasa… Cara Membuatnya…   […]

Continue reading...

Glittering Soap


Tip Sabun  untuk hari ini… Untuk menjadikan sabun anda lebih cantik, menarik, tertarik dan shining2. … Gunalah Mica Mica adalah sejenis ‘skin safe glitter’ yang hanya dibekalkan dalam Kit Membuat Sabun… Pewarna ni khas untuk sabun lutsinar sahajaaa tau… Kalau guna dalam sabun putih susu/opaque warnanya tak naik..     […]

Continue reading...

Sabun Cha-Cha Bon


Sabun ala nata de coco Yang atas ni saya ambik dari internet dan yang bawah ni saya buat sendiri.. Bereksperimen dengan sabun dan warnaa…menjadi jugaaa… 🙂 So ini cara-caranya.. 1) Buat dulu sabun berwarna. Biarkan keras dalam suhu bilik je supaya senang nak potong.. 2) Potongkan kecil bentuk dadu dan […]

Continue reading...

Sabun Pusaran Warna


Ada dua teknik yang mudah untuk menghasilkan sabun jenis ini..   Teknik 1: 1) Buat dulu sabun berwarna putih. 2) Titiskan pewarna sabun ke dalam acuan (seperti gambar 1) 4) Tuangkan sabun putih ke dalam acuan tersebut.. 5) Sabun akan bercampur dan membentuk pusaran.. 6) Kacau sabun perlahan-lahan menggunakan lidi […]

Continue reading...

Sabun scrub poppy seed ala tembikai


Info cara membuat sabun scrub ini dari internet, saya alih bahasakan untuk andaaa…   1) Cairkan sabun lutsinar 2) Masukkan pewarna merah dan pewangi …kacau rata sehinggga suhu sabun turun .. 3) Bila dah dapat suhu suam-suam kuku..masukkan poppy seed atau biji kas-kas…(try celupkan tangan dalam sabun ni..kalau rasa suam-suam […]

Continue reading...