Category Archives: Kraf & DIY

Koleksi kraf dan Diy

Variasi Sabun Berinspirasikan Tembikai


Ini adalah antara variasi sabun berasaskan tembikai yang cantik dan kreatif. Caranya: Langkah1 ~ Cairkan sabun putih (opaque) dan buat  4 bancuhan warna iaitu hijau pekat, hijau muda, putih, hitam, dan merah, keraskan dalam acuan dan potong dadu. Langkah 2 ~ Cairkan sabun lutsinar. Langkah 3 ~Tuang lapisan nipis sabun […]

Continue reading...

Membuat Sabun Lapisan..


Antara teknik penting yang perlu dipelajari dalam seni membuat sabun kreatif ni ialah teknik melapiskan sabun. Bahan utama yang diperlukan ialah  Bahan Asas Sabun  Pewarna pilihan  Pewangi pilihan  Alkohol Spray   Sumber: soapqueen Walaubagaimanapun untuk kesan warna yang cantik dan tidak bercampur, korang perlu gunakan pewarna pigment. Sekiranya korang menggunakan […]

Continue reading...

Minyak Halia


Tahukah korang yang miyak halia ni mengandungi sekitar 40 sebatian antioksidan yang melindungi daripada penuaan…(haaa…. ubat untuk awet muda ni..) Selain itu ia juga bersifat antiseptik dan ejen pembersih kulit yang membantu untuk menjaga kulit supaya bersih , licin dan bebas daripada jerawat. Kalau korang dalam pantang ke atau mempunyai […]

Continue reading...

Belajar Buat Sabun: Fish In A Bag Soap..


Mari kita belajar pulak buat sabun Fish in a Bag atau dalam bahasa melayunya… sabun ikan dalam bag..hehhehe.. Sabun macam ni memang sesuai sangat-sangat kalau nak dijadikan hadiah cenderahati majlis anak-anak. Comel dan memang praktikal. Menggalakkan budak-budak menjaga kebersihan dari kecik lagi. Mesti diorang tak sabar nak lepaskan ikan tu, […]

Continue reading...

Sabun Kerang


Sabun ini menggabungkan 3 teknik pembuatan 1) Membuat sabun mini berbentuk kerang 2) Parutan Sabun putih 3) Lapisan Sabun

Continue reading...

Belajar Membuat Sabun Lapisan


Sabun ini hanya menggunakan teknik layer saja. Teknik ini cantik kalau menggunakan acuan jenis loaf. Buat satu sabun yang besar, bila dah keras baru potong. Hasilnya memang awesome!   Adjem: Tapi ada juga beberapa tip yang perlu ambil kira supaya hasilnya cantik dan tidak merekah ketika digunakan. Haaa.. yang tu […]

Continue reading...

Belajar Membuat Sabun Bunga


Comelnya sabun ni… Beberapa langkah dan teknik perlu digunakan untuk menghasilkan sabun ni. 1) Sabun mini 2) Lapisan Sabun   Langkah 1: Cara membuat sabun mini Untuk buat sabun mini di dalam tu, kene gunakan sabun opaque (putih susu). Bentuk bunga boleh gunakan pencerap kuih atau pun lagi mudah, gunakan […]

Continue reading...

Belajar Membuat Sabun Jaluran


Cantik sabun ni.. Idea ni sesuai kalau ada lebihan-lebihan sabun berwarna yang sayang nak buang. Tak semestinya buat bentuk jalur, boleh juga gunakan pencerap kuih pelbagai bentuk . Semuanya terpulang pada kreativiti dan imaginasi korang.. Caranya…Lapiskan sabun berwarna dan tuang soap base jernih meliputi keseluruhan lapisan sabun berwarna tu.. Tapi […]

Continue reading...

Sabun Kecantikan Berasaskan Timun


Korang suka makan timun? Jangan tak tau… Timun juga memberikan manfaat yang baik untuk kulit tau!! Jus timun  mampu mengembalikan kesegaran segera pada kulit kering dan lama terjemur bawah sinaran matahari. Ia juga bertindak sebagai astringent semulajadi yang mampu mengecutkan jerawat. Caranya: Blendkan sebiji timun (dibuang kulit) yang sederhana besar. […]

Continue reading...

Idea Cenderahati Berasaskan Sabun


Pelbagai idea cenderahati berasaskan sabun boleh ditiru dari internet. Contohnya macam gambar ni…   modal utamanya 1) Sabun Yang ini korang boleh je buat sendiri. Dapatkan Set Lengkap Membuat Sabun  dengan kit ini, korang boleh belajar buat macam2 jenis sabun . 2) Riben Ikut tema warna majlis korang 3) Beg […]

Continue reading...